Reklama

Zaproszenie na wykwintną kolację

Szukasz pomysłu na kolację przy świecach? Potrzebujesz inspiracji, by przygotować smaczne i eleganckie przekąski? Chcesz stworzyć lekkie, wyszukane danie w kilka minut?

Marynata z hiszpańskimi oliwkami i owocami morza

Składniki: 150 g hiszpańskich czarnych oliwek, 10 małych małż  ze słoika, 10 różowych krewetek, 50 g czerwonej papryki, sok z limonki, oliwa z oliwek. Kilka listków rukoli do ozdoby.

Przygotuj krewetki bez pancerzyków (jeśli są mrożone należy je wcześniej rozmrozić), odcedź małże, upiecz paprykę. Następnie wszystkie te składniki włóż do miseczki i dodaj hiszpańskie czarne oliwki. Całość skrop sokiem z limonki oraz hiszpańską oliwą z oliwek. Marynatę można udekorować liśćmi rukoli.

Czekoladowe krążki z oliwkami

Składniki: 15 hiszpańskich zielonych oliwek, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 łyżka różowego pieprzu.

Reklama

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Oliwki pokrój w talarki. Na papierze śniadaniowym ułóż łyżką małe krople czekolady. W środku każdej porcji umieść plasterek oliwki i szczyptę pieprzu. Na wierzchu ostrożnie połóż kolejny arkusz papieru śniadaniowego i delikatnie przyciśnij, tak aby utworzyły się krążki. Tak przygotowaną całość włóż na kilka minut do zamrażarki, aby masa nabrała stałej konsystencji.

Martini z hiszpańską oliwką

Składniki: 1 szklanka ginu, kilka kropel białego wermutu, 2 zielone hiszpańskie oliwki, sok z cytryny, lód.

Do shakera z lodem wlej gin i wermut. Całość wymieszaj, ale nie wstrząsaj. Przelej napój do kieliszków koktajlowych. Dodaj kilka kropel soku z cytryny oraz hiszpańskie zielone oliwki.

Zobacz, co jeszcze można przyrządzić z oliwek:



Styl.pl/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: oliwki | przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy