Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekany łosoś z ziemniakami i szpinakiem

Składniki

  • 600 g filetów łososia
  • 500 g ziemniaków
  • 700 g dużych liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g masła
  • 2 czerwone cebule
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 30 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 150 g twarożku o smaku chrzanu
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie

Reklama

1. Obierz ziemniaki, umyj je  i pokrój w łódeczki. Wrzuć do osolonego wrzątku na około 10 min. Umyj szpinak i pozostaw na sicie. Obierz ząbek czosnku  i drobno go posiekaj.

2. Rozpuść połowę masła  w rondlu. Podsmaż krótko czosnek, dodaj pokrojoną w krążki cebulę i szpinak. Oprósz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Posmaruj naczynie żaroodporne resztką masła. Przełóż  do niego warzywa i ziemniaki. 

4. Umyj i oczyść łososia. Pokrój na kawałki i ułóż w naczyniu.

5. Wlej mleko i bulion, dodaj twarożek. Piecz w 180 stopniach C przez 30 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje