Reklama

Zapiekanka z warzywami

Składniki na 4 porcje

  • 600 g rostbefu wołowego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • po 1 niedużej żółtej, zielonej i czerwonej papryce
  • 300 g pomidorów czereśniowych
  • oliwa z oliwek
  • 300 ml czerwonego wina
  • mąka
  • sól, pieprz

1. Obraną cebulę i czosnek siekamy. Umyte papryki przekrawamy na pół i po usunięciu pestek kroimy w grubą kostkę. Pomidory czereśniowe myjemy i osuszamy.

2. Rostbef myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na cztery grube plastry. Oprószamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek. Mięso delikatnie obtaczamy w mące i smażymy po 2 minuty z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem.

3. Na tej samej patelni krótko podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone papryki, pomidory, doprawiamy pieprzem i solą. Zalewamy czerwonym winem i dusimy ok. 3 minut, żeby odparował nadmiar płynu. Sos warzywny rozkładamy na mięsie i całość pieczemy mniej więcej dwie godziny. Pół godziny przed końcem naczynie przykrywamy folią aluminiową, żeby danie za bardzo się nie spiekło.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama