Reklama

Zapiekanka z mięsem, makaronem i warzywami

Składniki

  • 500 g makaronu
  • 400 g mięsa mielonego
  • 3 marchewki
  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 1/2 pora
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 80 g żółtego sera, np. goudy
  • 5 plastrów bekonu
  • garść rukoli
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron al dente. Obierz  i pokrój w kostkę cebulę. Oczyść marchew i pokrój w plasterki. Umytą dokładnie cukinię przetnij wzdłuż i pokrój w półplasterki,  a por - w pierścienie.

2. Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć warzywa oraz mięso mielone. Podsmażaj chwilę na dużym ogniu, aż się zarumienią. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat, wymieszaj.

3. Posmaruj naczynie żaroodporne odrobiną oliwy. Rozłóż na nim makaron oraz podsmażone mięso wraz z warzywami. Wlej bulion warzywny.

Reklama

4. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach mozzarellę i żółty ser. Posyp nimi potrawę.

5. Rozgrzej piekarnik do 200  stopni C i wstaw naczynie. Piecz około 20 minut, aż sery się roztopią, a całe danie zarumieni.

6. Bardzo dokładnie umyj i osusz rukolę. Porwij ją na duże kawałki.

7. Na patelni podsmaż pokrojony bekon. Wymieszaj go z rukolą, skrop oliwą i octem.

8. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i ułóż na niej bekon z rukolą. Podawaj gorące.

Smacznego!

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy