Reklama

Zapiekanka z indykiem

Sycąca, łatwa w przygotowaniu zapiekanka z indykiem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny!

Składniki

  • 4–5 średniej wielkości cebul
  • 600 g piersi z indyka
  • 4 plastry boczku
  • łyżka mąki
  • półtorej szklanki bulionu warzywnego
  • szklanka śmietany
  • 80 g startego sera Gouda
  • sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Mięso krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na 5 steków. Obrane cebule kroimy w niezbyt grube plastry. 

2. Plastry boczku przekrawamy na pół. Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, by stał się chrupiący, przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy steki z indyka z obu stron na jasnozłoty kolor. Przekładamy na talerz, doprawiamy pieprzem i solą. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy w nim indyka, a na nim kładziemy plasterki chrupiącego boczku. 

Reklama

3. Na tłuszczu po mięsie smażymy krążki cebuli na złoty kolor, doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem, solą, oprószamy mąką i mieszamy. Całość zalewamy bulionem i śmietaną, dusimy około 5 minut na wolnym ogniu. Sosem cebulowym zalewamy mięso z boczkiem, posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy około 30 minut w 200ºC. Danie podajemy z kaszą lub ryżem jaśminowym.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy