Reklama

Zapiekanka z brukselką

Zamiast pomidorów z puszki oczywiście można użyć świeżych, ale wtedy koniecznie należy je sparzyć i obrać ze skórki

Składniki

  • 60 dag brukselki
  • 60 dag mielonego mięsa
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • po 15 dag selera i pora
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml mleka
  • 10 dag tartego żółtego sera
  • 1 łyżka oleju
  • 5 dag masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do formy

1. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, brukselkę gotować osobno ok. 15 min. Warzywa odcedzić. Ziemniaki utrzeć na purée z mlekiem i masłem, doprawić.

2. Na rozgrzany olej wyłożyć mięso, rumienić 10 min, dodać pokrojone w kostkę  cebulę, seler i por, smażyć  10 min. Pod koniec dodać koncentrat i pomidory wraz z zalewą, doprawić.

3. Na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego położyć purée ziemniaczane, na to sos  mięsny, a na wierzchu przekrojone na pół brukselki.  Posypać serem, zapiekać  30 minut w temp. 180°C.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy