Reklama

Zapiekanka makaronowa bolognese

Jeśli szukasz inspiracji na pożywne danie kolacyjne z pieca, oto świetny pomysł na zapiekankę z serem i mięsem mielonym.

Składniki

  • 300 g makaronu penne (rurki)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 g tartego parmezanu
  • suszony tymianek
  • suszone oregano
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

1. Czosnek i cebulę obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż cebulę i czosnek. Podsmaż. Dołóż mięso. Podsmaż, mieszając. Wlej passatę i koncentrat pomidorowy. Oprósz tymiankiem i oregano. Gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Pod koniec dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. 

2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie - o 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu. Odcedź. Wymieszaj z sosem mięsnym bolognese. Dodaj ok. 2 łyżki z gotowania makaronu i połowę parmezanu. Przemieszaj. 

Reklama

3. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Posyp pozostałym parmezanem. Zapiekaj 20-30 minut w 180°C. Udekoruj listkami bazylii.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy