Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zapiekanka á la lasagne

Potrawy z makaronu mają same zalety – są lekkie, zdrowe i odżywcze. Polecamy zapiekankę z mozzarellą.

Składniki

  • 30 dag makaronu rurki
  • 30 dag mieszanego mięsa
  • przyprawa do lasagne
  • 40 dag pomidorów z puszki
  • 200 ml gęstej śmietany
  • oliwa z oliwek
  • ser mozzarella

Mięso umyj i zmiel dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.

Reklama

Stwórz gęsty, aromatyczny sos. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mięso. Dodaj puszkę pomidorów i przyprawę do lasagne. Całość wymieszaj i gotuj przez 4 minuty. Wlej szklankę wody i duś pod przykryciem, aż woda odparuje.

Na dno żaroodpornego naczynia wlej 1/3 wcześniej przygotowanego sosu z mięsem. Następnie ułóż warstwę makaronu i delikatnie polej go częścią śmietany.

Czynność tę powtarzaj, aż powstaną 3 warstwy.

Wierzch polej śmietaną i wygładź nożem. Posyp startym serem.

Zapiekankę dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego piekarnika.

Piecz w temperaturze 200°C przez 45 minut.

Aby ser się zapiekł, 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię.

Tak przygotowana lasagne idealnie smakuje posypana świeżą bazylią.

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje