Reklama

Zapiekane łódeczki z cukinii

Do farszu możesz dodać czosnek (to zaostrzy smak), pomidory albo mieloną wieprzowinę. Pamiętaj tylko, aby ją dobrze doprawić.

Składniki na 8 porcji

  • 4 cukinie
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki oliwek faszerowanych papryką
  • 20 dag ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 650 ml bulionu
  • 15 dag utartego parmezanu
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • gałązki natki pietruszki
  • sól,
  • pieprz,
  • mix włoskich ziół

Przygotowanie:

Warzywa umyć. Cebulę obrać z łupin, posiekać, podsmażyć na maśle. Cukinie przekroić wzdłuż, wydrążyć środek, miąższ posiekać. Z papryk usunąć nasiona, pokroić w kostkę.

Warzywa dodać do bulionu, poddusić, dodać przyprawy i zioła oraz ryż, dusić pod przykryciem ok. 20 minut, podlać winem, dusić kolejne 10 minut, odstawić do wystygnięcia. Oliwki przekroić wzdłuż.

Łódeczki cukinii wypełnić farszem, obsypać połówkami oliwek i parmezanem. Zapiekać ok. 20-30 minut w temp. 180°C. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

Reklama

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy