Reklama

Z pęczakiem i kiełkami

Na co dzień i na wykwintne przyjęcie.

Składniki

  • l 1/2 szklanki kaszy pęczak
  • l marchewka
  • l 1/3 małej cukinii
  • l 3-4 rzodkiewki
  • l 2 jajka
  • l 1/3 szklanki czerwonej fasoli z puszki (lub ugotowanej)
  • l garść ulubionych kiełków, np. rzodkiewki, słonecznika, buraka

Składniki

  • Sos:
  • l 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • l łyżka majonezu
  • l sól
  • l pieprz


 Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotuj na twardo, przestudź i pokrój w plasterki.

 Marchewkę, cukinię oraz rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Fasolę odsącz. Wymieszaj jogurt  z majonezem, doprawiając solą  i pieprzem.

Na spodzie salaterki lub w słoiczkach ułóż warstwę sosu i pęczak, następnie część marchewki, cukinię i rzodkiewkę i kolejną warstwę sosu.

Na niej pozostałą marchewkę, jajko oraz fasolę. Wierzch posyp kiełkami.

Reklama


Zobacz także:



Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy