Reklama

Z mlekiem kokosowym i musem

Truskawki skropmy rumem albo koniakiem.

Składniki

  • 250 g ciasteczek owsianych
  • 100 g masła
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 600 g truskawek
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 80 g cukru
  • 400 g twarogu
  • 200 ml mleka kokosowego

1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciastka owsiane przekładamy do torebki foliowej i za pomocą wałka do ciasta rozkruszamy. Łączymy z masłem i powstałą masą wykładamy dno tortownicy i do połowy boki. Wstawiamy do lodówki.

2. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki. 200 g owoców miksujemy na mus z łyżeczką cukru.

3. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę ubijamy na sztywno. Twaróg mielimy dwa razy, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleko kokosowe i żelatynę, mieszamy. Na koniec łączymy z bitą śmietaną.

Reklama

4. Masę serową wykładamy na ciasto, dodajemy połowę musu i mieszamy delikatnie widelcem, aby w serniku powstały owocowe smugi. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

5. Resztę truskawek kroimy w plastry. Układamy na serniku i polewamy musem.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy