Przejdź na stronę główną Interia.pl

Z fasolą i kiełbasą

Aromatyczne i pożywne danie.


Składniki

  • 400 g pomidorów
  • 600 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 1 puszka białej fasoli
  • 200 g kiełbasy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • olej do smażenia, np. rzepakowy lub słonecznikowy
  • sól
  • pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól i wrzuć fasolkę. Gotuj ok. 10 min. Przełóż na sito, opłucz zimną wodą, osącz.

Cebulę drobno posiekaj. Pomidory umyj pod bieżącą wodą, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Fasolę konserwową osącz z zalewy, opłucz pod bieżącą wodą, osącz. Kiełbasę pokrój w plasterki lub w kostkę.

W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj posiekane pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Duś ok. 5 min.

Dodaj podgrzany bulion, przecier pomidorowy oraz fasolkę szparagową. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 min.

W międzyczasie przesmaż kiełbasę na patelni, na rozgrzanym oleju. Przełóż ją do garnka z pomidorami, dodaj fasolę konserwową oraz mieloną paprykę. Podgrzewaj jeszcze ok. 5 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Zobacz także:


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje