Reklama

Wyborna musaka

Grecki smak i aromat w twojej kuchni? Nic trudnego! Polecamy przepis na grecką zapiekankę z bakłażanem, czyli musakę.


Składniki

  • 2 bakłażany
  • 400 g mielonej cielęciny, jagnięciny i wieprzowiny
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ziemniaki
  • laska cynamonu
  • łyżeczka oregano
  • łyżka tymianku
  • łyżeczka rozmarynu
  • tarty parmezan
  • oliwa
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Bakłażany myjemy, kroimy w podłużne plastry, solimy i odstawiamy na 20 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek oraz mięso. Smażymy na rumiano, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, cynamon oraz zioła. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy cynamon i doprawiamy solą oraz pieprzem. 

2. Płuczemy bakłażany z soli, osuszamy i smażymy na małej ilości oliwy około 2 minuty z każdej strony. Następnie obieramy ziemniaki, myjemy je, kroimy w plasterki i smażymy tak samo jak bakłażany. 

3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając, stopniowo dolewamy mleko, i gotujemy do uzyskania gęstego sosu. Dodajemy 2 łyżki parmezanu i doprawiamy solą oraz pieprzem. 4W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami ziemniaki, mięso, bakłażany, ponownie mięso, ziemniaki, mięso i bakłażany. Polewamy beszamelem, posypujemy parmezanem i pieczemy w 180°C ok. 35 minut.

Zobacz także:

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy