Reklama

Wrapy masłowe z warzywami ("Sin Cai Bao")

Przepis: Ching-He Huang

Porcja: dla 4-6 osób

Czas przygotowania: 15 min

Czas gotowania: 10 min

Stopień trudności: łatwy

Składniki

  • 1 łyżka stołowa oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione i drobno posiekane
  • 1 łyżka stołowa imbiru, obranego i świeżo startego
  • 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • ok. 230 g (puszka) pędów bambusa, odsączonych i pokrojonych w drobną kostkę
  • 230 g świeżych szparagów, zblanszowanych i drobno pokrojonych
  • 9 świeżych grzybów shiitake, obranych i pokrojonych
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki wegetariańskiego sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oleju z prażonego sezamu
  • 2 główki sałaty masłowej, liście oddzielone
  • 1 średnia czerwona papryczka Fresno, bez nasion, drobno posiekana
  • 1 duża dymka, tylko zielona część, drobno posiekana
  • 1 mała garść kolendry
  • 3 małe mandarynki, klementynki lub pomarańcze, podzielone na kawałki
  • 1/4 szklanki prażonych orzeszków ziemnych, drobno posiekanych lub zmielonych

Rada: 1/2 szklanki pomarańczy lub mandarynek z puszki można zastąpić świeżymi owocami.

Podgrzej wok na dużym ogniu i wlej olej. Smaż mieszając czosnek oraz imbir przez mniej niż jedną minutę, aż nabiorą aromatu. Dodaj marchewkę i smaż mieszając przez dwie minuty. Dodaj pędy bambusa, szparagi oraz grzyby i smaż mieszając przez kolejną minutę lub dwie. Przypraw sosem sojowym, sosem ostrygowym oraz olejem sezamowym i dobrze wymieszaj.

Reklama

Ułóż liście sałaty na talerzu i na każdy liść nałóż odpowiednią ilość smażonych warzyw. Udekoruj każdy liść siekaną papryczką, dymką, kolendrą, orzeszkami oraz mandarynkami i podawaj.

"Ching ratuje restauracje", weekendy o 2:00 w Polsat Food Network

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy