Reklama

Wołowina z zielonym pieprzem w sosie chińskim (phad nuea rad na)

Tajowie są spokrewnieni z Chińczykami, więc nic dziwnego, że ich kuchnie mają tak wiele wspólnego. Oprócz zasady łączenia 5 smaków, czyli słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami, Tajowie inspirowali się chińskimi składnikami i sposobami przyrządzania potraw. v


Bardzo wiele z nich przygotowuje się na bazie zawiesistego sosu, w którego skład wchodzą: olej sezamowy, ciemny sos sojowy i rozcieńczona w zimnej wodzie mąka ziemniaczana.

Wołowina z zielonym pieprzem to mój własny przepis, na pomysł którego wpadłam podczas pracy w Bangkoku w restauracji o czarującej nazwie My Darling.

 

Składniki dla: dla 2 osób

Składniki

  • 200 g wołowiny, np. rostbefu pokrojonego na cienkie plasterki w poprzek włókien
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka czosnku drobno posiekanego
  • ½ cebuli pokrojonej w piórka
  • 100 g czerwonej papryki pokrojonej w słupki
  • 100 g żółtej papryki pokrojonej w słupki
  • 4 pieczarki bez ogonków pokrojone w plastry
  • 4 kolby małej kukurydzy marynowanej, przekrojone na 4 części (wzdłuż i wszerz)
  • garść posiekanych liści świeżej kolendry tajskiej (bez łodyg)
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 1 gałązka lub 1 łyżka zielonego pieprzu w zalewie
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • garść liści selera naciowego drobno posiekanych
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1 łyżeczką zimnej wody

Wołowinę zamarynuj z sosem sojowym i przyprawą 5 smaków. Odstaw na 10 minut do lodówki, po wyjęciu zaczekaj, aż wróci do temperatury pokojowej. Rozgrzej olej w woku i wrzuć czosnek. Dodaj wołowinę i odrobinę wody. Chwilę podsmażaj na mocnym ogniu. Dodaj wszystkie warzywa: cebulę, paprykę, kukurydzę, grzyby oraz gałązkę z pieprzem i chwilę podsmażaj.

Reklama

Wlej sos sojowy o obniżonej zawartości soli, sosy ostrygowy, sojowy ciemny oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj liście selera, olej sezamowy i mąkę ziemniaczaną rozrobioną z zimną wodą. Ponownie dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz i udekoruj szczypiorkiem oraz kolendrą.

Przepis pochodzi z książki: "W mojej tajskiej kuchni"

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy