Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wołowina z dynią

Wołowinę podaj z bułką.

Składniki

  • 900 g wołowiny
  • po 3 marchewki i pietruszki
  • 4 szalotki
  • 600 g dyni
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki pasty z pomidorów
  • 600 ml czerwonego wina
  • 500 ml bulionu
  • olej
  • puszka czarnej fasoli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 25 g masła
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Reklama

Obraną marchewkę, pietruszkę i dynię kroimy w kostkę, a szalotki w pierścienie. Wołowinę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.

W garnku rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy mięso. Oprószamy mąką, dodajemy warzywa i smażymy jeszcze 4-5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy pastę z pomidorów, mieszamy. Na koniec wlewamy czerwone wino, bulion, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. dwóch godzin, aż mięso będzie w miarę miękkie.

Fasolę odcedzamy z zalewy i dodajemy do gotującej się wołowiny z warzywami razem z masłem i szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. Dusimy jeszcze ok. pół godziny. Na koniec możemy doprawić gulasz pieprzem oraz solą, jeśli tego wymaga.

Umytą natkę pietruszki grubo siekamy i posypujemy nią obficie wołowinę z warzywami. Podajemy z bułkami lub chlebem upieczonym z mąki graham.

Zobacz także:


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje