Reklama

Wołowina po burgundzku i nie tylko

Czerwone mięso zwiera dużo żelaza odpowiedzialnego za produkcję czerwonych krwinek w organizmie. Żeby przyjąć tyle tego składnika, ile znajduje się w jednym steku, trzeba by zjeść 7 kg szpinaku!

Często spotykamy się z opinią, że czerwone mięso jest niezdrowe, wynika to z zawartości tłuszczu. Jednak jedzone raz w tygodniu, pomaga uniknąć niedokrwistości.

Jeśli chcesz zrobić burgery, lepiej kupić mięso w kawałku i zmielić je samodzielnie, wtedy możesz kontrolować ilość tłuszczu, która się w nim znajdzie. Nie warto jednak zupełnie z tłustych fragmentów rezygnować, bo to w tłuszczu rozpuszczają się smaki. Polecamy wypróbowanie przepisów na klasyczny stek wołowy z pieprzem, żeberka pieczone w warzywach oraz inne ciekawe połączenia. Żeby burgery nie "zbiegły się" na grillu, zrób w nich za głębienie. Ułatwia to także równe wysmażenie mięsa.

Reklama

Czerwone go mięsa nie należy smażyć zbyt długo, bo robi się twarde. Gulasz natomiast gotuj co najmniej godzinę, żeby się rozgotował. Polędwica wołowa po zdjęciu z patelni powinna "odpocząć" pod przykryciem przez kilka minut. Dzięki temu mięso w chłonie naturalne soki.

Boeuf bourguignon czyli wołowina po burgundzku

Składniki na 4 porcje: 80 dag udźca wołowego, 20 dag wędzonego boczku, 25 małych cebulek, 2 marchewki, sól, pieprz, 500 ml czerwonego wina, 2 łyżki mąki pszennej, 2 gałązki rozmarynu, 2 gałązki tymianku, 40 dag ziemniaków, olej do smażenia.

Przygotowanie: Wołowinę pokrój w dużą kostkę, a boczek w małą. Podsmaż boczek na oleju w garnku. Cebulki oczyść i dodaj do boczku i zrumień delikatnie. podobnie pokrojone w grube plastry marchewki. Dodaj wołowinę i zrumień ją ze wszystkich stron. Dopraw solą i pieprzem, oprósz mąką i podsmażaj jeszcze chwilę. Wlej wino, jeśli nie zakrywa mięsa, dolej wody, tak aby mięso było zanurzone.

Zwiąż zioła nicią spożywczą w pęczek i włóż do mięsa. Kiedy zawrze, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem, aż wołowina będzie zupełnie miękka (ok. 1,5 godziny). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zostaw na minimalnym ogniu. Podawaj z ziemniakami lub bagietką.

Stek w pieprzu

Składniki na 4 porcje: 60 dag polędwicy wołowej, sól, grubo mielony czarny pieprz, 4 plastry słoniny, 20 dag sera z niebieską pleśnią, 500 ml mleka, 3 łyżki zielonego marynowanego pieprzu, 2 łyżki przyprawy warzywnej, 3 łyżki oleju

Przygotowanie: Polędwicę umyj, osusz i pokrój na cztery równe plastry. Każdy z kotletów delikatnie rozbij dłonią i przywróć do pierwotnego kształtu. Oprósz steki solą i pieprzem. Każdy kotlet owiń w plaster słoniny i przewiąż nitką spożywczą.

Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Mleko zagotuj. Kiedy mleko zawrze, dodaj do niego starty ser i gotuj, stale mieszając, aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos. Zestaw sos z ognia, dodaj marynowany pieprz i dwie łyżki przyprawy warzywnej.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż steki po 5 min z każdej strony. Nie przekręcaj mięsa wcześniej, dopiero po 5 min. Gotowe steki odłóż na dwie minuty na kratkę i przykryj folią aluminiową, żeby soki pozostały w mięsie. Steki podawaj polane sosem z pieczonymi ziemniakami i gotowanymi warzywami, np. brukselką

Pikantne burgery

Składniki na 4 porcje: 50 dag mielonej wołowiny, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 cebula, 3 łyż. brązowego cukru, 4 łyż. miodu, 4 bułki, 4 papryczki chili, 3 dymki, 2 łyż. oleju.

Przygotowanie: Do mięsa dodaj jajka, utarty czosnek, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Wstaw na pół godziny do lodówki. Obierz cebulę i pokrój w talarki. Wlej do rondelka 2 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę. Dodaj cukier i miód, powoli karmelizuj. Na rozgrzany grill połóż przekrojone bułki (nie przekrawaj do końca) i upiecz je.

Uformuj z mięsa grubsze placki i połóż je na grillu, piecz po 5 minut z każdej strony, pod koniec połóż na grillu papryczki i podpiecz je krótko. l Do bułki wkrój dymkę, połóż upieczone burgery i papryczki oraz cebulę.

Marta Lewandowska

Tele Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: wołowina po burgundzku
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy