Reklama

Włoska frittata z batatami i groszkiem

Składniki

  • 2 duże bataty
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka rozmrożonego groszku
  • 8 dużych jaj
  • 1/2 szklanki twardego tartego sera, np. parmezanu
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia

Wrzuć obrane i pokrojone w ósemki bataty do osolonej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Odcedź. Obierz i posiekaj cebulę. 

Umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę paprykę. Rozmroź zielony groszek. Na patelni o średnicy około 25 cm, którą można wstawić do piekarnika, rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, paprykę i bataty. Po 5 minutach dodaj groszek. 

Wbij do miski jajka, oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj trzepaczką. Na warzywach ułóż kawałeczki masła i wylej masę jajeczną. Smaż frittatę przez około 4 minuty na małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią, aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała. 

Posyp potrawę tartym parmezanem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Wyjmij, gdy wierzch się zarumieni. Potrawę pokrój w trójkąty. Umyj i osusz bazylię, oberwij listki i udekoruj nimi potrawę przed podaniem. Frittata smakuje zarówno na ciepło jak, i na zimno. Pyszna także z innymi serami i ziołami. 

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy