Reklama

Włoska focaccia

Sprawdza się idealnie jako aromatyczna przystawka. Myślisz, że to trudne? Nic bardziej mylnego! Wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się jak łatwa w przygotowaniu i pyszna jest domowa focaccia.

Składniki

  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 25 g świeżych drożdży
  • ok. 300 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

1. W 100 ml wody rozpuszczamy drożdże i cukier i odstawiamy na 15 minut. Mąkę i sól mieszamy w misce. Dodajemy drożdże oraz resztę wody i wyrabiamy przez 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 

2. Ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na płaski placek. Kładziemy na blasze wysmarowanej oliwą. Palcem robimy wgłębienia i umieszczamy w nich rozmaryn i po kapce oliwy. Pieczemy w 220°C ok. 20 minut.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy