Reklama

Włoska aromatyczna sałatka

Ta sałatka urozmaici każde danie!

Składniki na 4 porcje

  • cukinia
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki suszonych oregano, tymianku, bazylii i rozmarynu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

1. Cukinię kroimy w plasterki, cebule w piórka, papryki w kwadraty, obrane ząbki czosnku przekrawamy na pół. Warzywa przekładamy do miski.

2. Mieszamy suszone zioła. Oliwą i sokiem z cytryny polewamy warzywa, a następnie posypujemy połową mieszkanki ziołowej, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby przeszły aromatem ziół i oliwy z oliwek.

3. Warzywa przekładamy na tackę do grillowania, oprószamy pozostałą mieszanką ziół, solą i pieprzem. Przykrywamy drugą tacką i pieczemy na grillu ok. 10 minut. Po tym czasie odwracamy warzywa i dopiekamy jeszcze przez 4-5 minut.

Reklama

4. Warzywa przekładamy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem polewamy sokiem z cytryny, kilkoma kroplami oliwy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy