Reklama

Witamina C i jod w zupie z gruszki i pietruszki

Jesienno-zimową porą organizm powinien otrzymać stosowną dawkę składników mineralnych i witamin. Przepis dietetyk Alicji Kalińskiej zawiera pierwiastek, który pozwala prawidłowo funkcjonować naszemu organizmowi oraz przeciwutleniacz zapobiegający m.in. poważnym chorobom.

Oryginalny smak i biały kolor, dzięki połączeniu warzywa i owocu, sprawia, że zupa ta wyróżnia się na tle innych. Zawartość pietruszki wpływa na nasze zdrowie, jest bowiem rośliną leczniczą, która niweluje szczególnie problemy w przypadku zapalenia pęcherza moczowego i dróg moczowych. To nie jedyne jej zalety - poprawia wygląd skóry i chroni układ trawienny, uszczelnia naczynia krwionośne, pomaga leczyć anemię, choroby wątroby i woreczka żółciowego.

 Surowe gruszki są ciężkostrawne, jednak w formie gotowanej ich strawność znacznie się zwiększa. Owoce te są klasyfikowane jako owoc hipoalergiczny, czyli taki, który w zdecydowanie mniejszym stopniu może wywołać niepożądaną reakcje alergiczną. Gruszki zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto dostarczają bor, składnik mineralny niezbędny do prawidłowej pracy mózgu, oraz chroniący wapń wbudowany w struktury kostne organizmu, nasze zęby i kości. Owoce te, podobnie jak banany, są źródłem potasu działającego antystresowo i wspomagającego regulację ciśnienia krwi. Pierwiastek ten hamuje agregację płytek krwi, dzięki temu krew krąży swobodnie, serce nie pracuje tak ciężko, a ciśnienie się normalizuje.

Reklama

 Zupa z gruszki i pietruszki 

Poziom trudności: łatwe

Białko: 7,7g | Tłuszcze: 12g | Węglowodany: 32,8g | Kaloryczność: 224kcal  

GDA*- Białko: 15% | Tłuszcze: 17% | Węglowodany: 12% | Kaloryczność: 11%

 

Czas przyrządzenia: 25
Składniki dla: 2

Składniki

  • - 5 szt. korzenia pietruszki,
  • - 1 łyżka masła,
  • - 1 łyżka oliwy,
  • - 1 dojrzała gruszka,
  • - pół litra wywaru z jarzyn,
  • - 1/3 szklanki mleka,
  • - cynamon,
  • - sól,
  • - świeżo zmielony czarny pieprz,
  • - sok z cytryny

Pietruszkę pokroić w kostkę. Poddusić na maśle i oliwie około 5 min. Dodać pokrojoną drobno gruszkę. Dodać cynamon i smażyć przez kolejne 5 minut. Doprawić pieprzem, wlać bulion i zagotować. Wlać mleko, ogrzać. Zmiksować krem, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą. W razie konieczności zupę rozcieńczyć odrobiną wody lub mleka.

 * % wskazanego dziennego spożycia (GDA), określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.

** wartość odżywcza wykazana dla jednej porcji

Przepis przygotowała dietetyk Alicja Kalińska - od 14 lat, jako jedyna w Polsce, wraz ze swoim zespołem rozwija amerykańską metodę setpoint. Autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.

 

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy