Reklama

Wiśniowy nugat

Pyszny deser z płynnym złotem, czyli z miodem.

Składniki

  • 150 g migdałów bez skórki
  • 120 g pistacji bez łupinek
  • 100 g suszonych wiśni
  • 2 kwadratowe wafle andruty
  • szklanka cukru
  • 2 białka jaj
  • pół szklanki miodu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Migdały i pistacje podprażamy na patelni bez tłuszczu, przekładamy na pergamin, żeby ostygły. Suszone wiśnie grubo siekamy. 

2. Do rondla przelewamy miód, wsypujemy połowę cukru, dodajemy 2-3 łyżki wody i gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając. 

3. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i pozostałym cukrem. Cienkim strumieniem wlewamy do nich syrop cukrowo-miodowy, mieszamy. Następnie dodajemy migdały, pistacje oraz pokrojone suszone wiśnie. Masę nugatową równomiernie rozprowadzamy na jednym waflu i przykrywamy drugim, lekko dociskamy. 

4. Całość zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby nugat dobrze się zestalił. Wyjmujemy, dzielimy na nieduże równe porcje i podajemy do kawy lub herbaty.

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy