Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wiosenna sałatka

Ziemniaki możesz ugotować z gałązką koperku, będą bardziej aromatyczne.

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 500 g marchewki
  • 3 gałązki dymki
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki posiekanej rzeżuchy lub koperku
  • sól
  • pieprz

1. Ziemniaki wyczyść myjką, twardą szczotką albo ostrym nożem zeskrob z nich skórkę. Starannie umyj. Włóż do garnka, posól, zalej wodą. Ugotuj do miękkości. Gdy wystygną, pokrój w plastry. Marchewki obierz, umyj, pokrój w ukośne, cienkie plasterki. Cebule dymki pokrój w talarki. Szczypior umyj, osusz, posiekaj. W garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć wrzuć marchewki. Gotuj ok. 5 minut. Osącz i schłodź.

Reklama

2. Do jogurtu dodaj majonez oraz rzeżuchę lub koperek, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Do miski włóż ziemniaki, marchewkę, cebulę oraz szczypior. Delikatnie wymieszaj. Polej przygotowanym sosem jogurtowo- -majonezowym.

Rada: Młode ziemniaki należy oskrobać dopiero tuż przez gotowaniem (nie należy obranych trzymać w wodzie, gdyż ją wchłoną i staną się bardziej wodniste).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje