Reklama

Wigilijna wieczerza

Postne potrawy ze wschodnich krańców Polski i Wileńszczyzny.

Kremowa zupa z borowików

Składniki na 6 porcji: 1 opakowanie mrożonych borowików (ok. 30 dag), 2 cebule, kawałek selera korzeniowego, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,2 l bulionu warzywnego (z kostki), 0,25 l mleka, 1-2 suszone grzybki, 3-4 łyżki śmietany kremówki, sok z połowy cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, tymianek, sól, pieprz

1. Borowiki pokroić w plasterki (kilka odłożyć do dekoracji). Cebule obrać, posiekać. Seler obrać, posiekać. Cebulę zeszklić na maśle, dodać seler, podsmażyć. Dodać grzyby. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić razem pod przykryciem 10 minut. Wlać gorący bulion warzywny, dodać suszone grzyby i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.

Reklama

2. Zupę lekko ostudzić i zmiksować. Ponownie podgrzać, wlać mleko rozrobione z mąką. Wymieszać, chwilę pogotować. Doprawić do smaku śmietaną i sokiem cytrynowym. Zupę wlać do bulionówek, posypać posiekaną natką pietruszki. Serwować z uszkami albo z grzankami.

Knysze z kapustą

Składniki na 6 porcji:

Ciasto: 50 dag mąki, 1 jajo, 1 łyżka masła, 1 szklanka mleka, pół łyżeczki cukru, 2 dag drożdży, sól

Farsz: 1 cebula, 50 dag kiszonej kapusty, 2 łyżki oleju, pieprz, 2-3 jaja na twardo, sól

1. Rozmieszać drożdże z łyżeczką letniego mleka, mąki i cukru. Z mąki, jajka, mleka i drożdży energicznie wyrobić ciasto (ok. 20 minut). Gdy pojawią się w nim pęcherzyki powietrza, dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze kilka minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2. Poszatkowaną kapustę ugotować w małej ilości wody. Miękką odsączyć i wycisnąć. Cebulę obrać, drobno posiekać, przesmażyć na oleju. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dusić po przykryciem ok. 15 minut. Ugotowane jajka posiekać.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 porcji. Rozwałkować je lub rozciągnąć na cienki kwadrat. Na środku ułożyć porcję posiekanego jajka, na nim kapustę. Złożyć,

jak chusteczkę, zaginając rogi do środka. Skleić brzegi. Na czubku przykleić (smarując białkiem) gwiazdkę wyciętą z ciasta. Knysze ułożyć na natłuszczonej blasze, zostawić w cieple do wyrośnięcia. Potem posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 30 minut. Gdy się zarumienią, wyjąć, posmarować stopionym masłem i wstawić do piekarnika na kilka minut.

Śledziowe jaja

Składniki na 6 porcji: 2 solone śledzie, 50 dag tłustego twarogu, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 22 proc., 2 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu, 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki, szczypta cukru, pieprz, sól, kilka liści sałaty

1. Dobrze wymoczone śledzie odfiletować, zalać mlekiem i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Masło utrzeć z pieprzem, solą oraz cukrem. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać pokruszony twaróg oraz śmietanę.

2. Wymoczone w mleku filety śledziowe osuszyć, drobniutko pokroić, połączyć z masą twarogową. Za pomocą dwóch łyżek z masy formować "jajka". Półmisek wyłożyć liśćmi sałaty, na których ułożyć śledziowe jajka. Z jednej strony posypać je posiekaną natką pietruszki - lekko docisnąć, by się "przykleiła". Dobrze schłodzić.

3. Majonez wymieszać z ketchupem i przełożyć do foliowego woreczka, w którym wyciąć maleńką dziurkę. Przez nią na jajka śledziowe wyciskać fantazyjne esy-floresy. Ponieważ to potrawa z Litwy, wypada ją serwować z tzw. chlebem litewskim lub innym ciemnym, razowym pieczywem.

Życie na gorąco 50/2011

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama