Reklama

Wielkanocny żurek na zakwasie

Sprawdzony przepis na wyśmienity, świąteczny żurek na zakwasie. Co za smak!

Składniki na zakwas

  • ząbek czosnku
  • 0,8 l ciepłej wody
  • 4 łyżki mąki razowej
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Składniki na żurek

  • 500 g żeberek wieprzowych wędzonych
  • 4 białe kiełbasy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g majeranku
  • 50 g chrzanu
  • 3 sztuki liścia laurowego
  • 3 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu

Sposób przygotowania zakwasu: Wrzucamy wszystkie składniki do słoja i przykrywamy gazą - zostawiamy na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Cedzimy przez sito. 

Sposób przygotowania żurku: Do garnka wlewamy bulion, dodajemy żeberko, kiełbasę, wszystkie przyprawy i gotujemy pod przykryciem pół godziny. Wyciągamy kiełbasę, dodajemy zakwas i gotujemy 15 minut. Kroimy kiełbasę i wrzucamy do garnka. Podajemy ze świeżym majerankiem.

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama