Reklama

Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

Wielkanoc – wielu z nas nie wyobraża sobie jej bez klasycznego żurku z białą kiełbasą, mazurka czy faszerowanych jajek. A może tym razem zrobić coś inaczej? Chcesz nieco odświeżyć wielkanocny stół? Tradycyjnie czy nowocześnie – jeśli co roku masz ten dylemat, to ten tekst jest dla ciebie! Zainspiruj się!

Potrawy wielkanocne w Polsce – tradycyjnie czy z twistem?

W czasie świąt na wielkanocnych stołach zazwyczaj odnajdujemy smaki znane nam już z dzieciństwa, skrzętnie przekazywane z pokolenia na pokolenie przez babcie oraz mamy. Barszcz biały, dania z gęsi i kaczki, domowe mazurki oraz jajka przyrządzone na tysiąc sposobów – to bez wątpienia wizytówka Wielkanocy! Mimo wszystko coraz częściej poszukujemy inspiracji, zarówno w kuchni różnych zakątków Polski, jak i w tych z całego świata. Warto eksperymentować, łączyć oczywiste z nieoczywistym, a efekt powstałych dań może nas bardzo pozytywnie zaskoczyć! Przepisów na wielkanocne potrawy jest bez liku. Z pewnością znajdziesz coś idealnego dla Ciebie i Twojej rodziny, a każde nowe danie może zapisać się na kolejnych kartach Twojej rodzinnej wielkanocnej księgi kucharskiej.

Reklama

Tradycyjne śniadanie wielkanocne – pasztet mięsny czy wegetariański?

Wielkanoc to święto, które w wielu domach nie mogłoby się obejść bez uroczystego śniadania. Dzień wcześniej szykujemy tradycyjną święconkę, by potem „spałaszować” ją ze smakiem. Symbolicznie poświęcamy jajka, chleb, wędliny, sól oraz wielkanocne babki. Zastanawiasz się, co jeszcze można dodać do świątecznego koszyczka, by urozmaicić śniadanie? Może kawałek pasztetu? Polecamy dać mu szansę, ale w zupełnie nowym, wegetariańskim wydaniu. Przyrządź pasztet z czerwonej soczewicy albo z dyni i białej fasoli. Zaskoczenie, ale i zachwyt na twarzach Twoich bliskich gwarantowany!

Na obiad – faszerowany schab czy roladki po hawajsku

Śniadanie śniadaniem, ale wielkanocny obiad też ma niebagatelne znaczenie. Odświętne spotkanie rodzinne wymaga znakomitej oprawy kulinarnej. Na pierwszy ogień idzie dumny żurek – niejako wielkanocny symbol. Oczywiście nie zapomnij podać do niego jajka i białej kiełbasy. Niebo w gębie! Na drugie danie niezawodne okażą się różnego rodzaju mięsne pieczenie. Cielęcina, faszerowany schab czy potrawy z drobiu (najlepiej te z kaczki lub gęsi) przypadną do gustu wszystkim domownikom. Jednak możesz też zaskoczyć ich niecodziennym połączeniem smaków. Czerp natchnienie z najdalszych krain. Zaserwuj roladki z indyka po hawajsku i poczuj egzotyczny smak na wielkanocnym stole.

Na słodko – mazurek czy muffin?

Co z deserem? Żadne polskie święto nie może się obyć bez klasycznych receptur na ciasta. Mazurki, babki i serniki – do wyboru, do koloru! Wielkanocne przysmaki naszpikowane są migdałami, kajmakiem, pomarańczową skórką, bakaliami oraz orzechami, a ich słodycz wprost rozpływa się w ustach. Podczas nadchodzącej Wielkanocy śmiało pozwól sobie na odrobinę szaleństwa, które podsuwa ci myśl o… muffinach! Twórz fantazyjne babeczki w kształcie króliczków, kurczaczków czy baranków. Będą smakować wybornie, a także znakomicie przyozdobią świąteczny stół.

Jajka z chrzanem czy z awokado? 

Sałatki, przystawki, przekąski to idealne propozycje na świąteczny stół. I tu pojawia się całe spektrum pomysłów. Na podium prezentują się faszerowane jajka. Czym je nadziewać? Klasycznie majonezem, chrzanem, bądź sosem tatarskim, albo też pokusić się o coś zupełnie nowego, np. pastę z awokado, siekane pieczarki, szpinak lub tuńczyka. Jajka nie może zabraknąć też w wielkanocnych sałatkach. Bez niego nie obędzie się klasyczna jarzynowa oraz większość wiosennych surówek. Jajko śmiało mieszajmy z brokułem, porem, ziemniakami, a nawet z… ananasem.

Tradycja czy nowoczesność?

Wielkanocny stół – to na nim niczym na ringu od zawsze rywalizują ze sobą tradycja i nowoczesność. Kto zwycięży w tym roku? Wybór należy do Ciebie oraz do Twojej wyobraźni. Nie zapominaj jednak, że Wielkanoc to nie tylko pyszne potrawy, ale przede wszystkim czas spędzony w gronie najbliższych.

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: Wielkanoc
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy