Reklama

Wielka księga smaków: Dynia

Ta pękata paniusia to tak naprawdę owoc, którego rodzina obejmuje prawie 760 gatunków.

Wykorzystaj fakt, że jesień to czas dyni i daj się ponieść kulinarnej fantazji. Możesz ją marynować, gotować, piec i smażyć. Zrobisz z niej farsz do pierogów, a nawet ciasto.

Pochodzi z Ameryki Środkowej, a jej historia sięga zamierzchłych czasów. W starożytnym Rzymie smażono dynię w miodzie i podawano na wielkich ucztach, z kolei w Grecji ucierano ją, zalewano winem i stosowano jako lek na wiele dolegliwości.

W XV wieku dynię przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Na początku była traktowana nieufnie, ale dość szybko zyskała uznanie i trafiła niemal do wszystkich krajów na kontynencie.

Reklama

W Polsce potrawy z dyni gościły zarówno na stołach pańskich, jak i chłopskich. Sławą cieszyły się też nasiona dyni, które uznawano za afrodyzjak. W niektórych regionach Polski pan młody przed nocą poślubną wkładał maskę z dyniowej skorupy i gryzł pestki, by lepiej sprostać mężowskim obowiązkom.

Wiele odsłon

Sama dynia występuje aż w 120 odmianach. U nas najczęściej uprawia się tę o żółto-pomarańczowym miąższu, bogatą w drogocenne pestki. Popularna jest dynia olbrzymia i zwyczajna, ale bez problemu dostaniesz też dynię makaronową, piżmową, dynię Muscat de Provence i Hokkaido.

W wersji na ostro

Zupę z dyni pewnie gotowałaś nieraz. Może tym razem przygotujesz pikantne curry? Cebulę obierz, pokrój w piórka i podsmaż z kilkoma łyżkami oleju. Dodaj obrany i pokrojony w plastry imbir oraz przyprawy: sól, cynamon, kumin, goździki, pieprz i curry. Po kilku minutach dołóż pokrojone w duże kawałki warzywa: seler, dynię i bataty, rozgnieciony czosnek i pomidory. Przykryj i duś ok. 25 minut. Podawaj z ryżem lub kuskusem.

Zdrowotne (i nie tylko) sekrety dyni

Jest niskokaloryczna, bogata w witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy, żelazo i beta-karoten. Ususzone pestki dyni to z kolei źródło cynku i lecytyny, a wyciskany z nich olej dodaje smaku sałatkom. Regularne spożywanie dyni wzmacnia układ odpornościowy i trawienny, wpływa też na obniżenie cholesterolu.

Dynia powinna być przechowywana z dala od źródła światła, w temperaturze poniżej 15 °C. Całej lepiej nie trzymać w lodówce, ale pokrojoną dynię można tam przechowywać kilka tygodni.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy