Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wielka księga smaków: Burak

Znany już w starożytności, to prawdziwy bohater w królestwie warzyw. Słynie ze wspaniałych wartości odżywczych.

Korzyści zdrowotne to nie jedyny powód, dla którego warto na nowo zaprzyjaźnić się z burakiem. To rubinowe warzywo ma w sobie ogromny potencjał kulinarny.

Reklama

Jego delikatny, słodki smak doskonale sprawdza się w sałatkach oraz zapiekankach i świetnie komponuje się z serami i wędlinami. Jemy go w barszczu, ćwikle i zasmażce tak często, że zapominamy o jego nieograniczonych możliwościach.

Wielkie bogactwo


Burak zawiera witaminy A, C i B oraz ważne dla naszego organizmu minerały, jak: żelazo, potas, magnez, fosfor, wapń, miedź, cynk, fluor i sód. Warzywo to kryje w sobie także bioflawonoidy, które mają silne właściwości antyoksydacyjne oraz kwas foliowy - niezbędny dla wzrostu i funkcjonowania wszystkich komórek.

Buraki mają bardzo pozytywny wpływ na normowanie się cholesterolu i przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych. Świetnie działają też na nadciśnienie, bowiem sok z buraków podnosi we krwi stężenie tlenku azotu, który odpowiada za regulację ciśnienia krwi.

Należą do warzyw zalecanych w walce z nowotworami, a to dzięki betacyjanom, które posiadają zdolność hamowania lub nawet cofania rozwoju komórek rakowych. Wiadomo też, że pozytywnie oddziałują na organizm po chemioterapii.

Pyszna przekąska

Oprócz sałatek czy pesto z buraka, możesz zrobić z niego chipsy. Obrane buraki pokrój na cienkie plasterki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rubinowe talarki układaj jeden obok drugiego. Skrop je oliwą i posyp ulubionymi przyprawami. Piecz 20 minut, po czym obróć podpieczone na drugą stronę i zapiecz jeszcze 15 minut. Podawaj oprószone solą, np. do humusu.

Na Żywo

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje