Reklama

Wielka księga smaków: Anchois

To francuskie określenie przetworów z sardeli europejskiej – niedużej, bardzo tłustej ryby o ostrym zapachu i smaku. Swoim kształtem przypomina bałtyckiego śledzia.

Tak jak inne ryby anchois bogate są w witaminy, makro- i mikroelementy oraz białko. Najzdrowsze są świeże i suszone. U nas znane są jako konserwowane fileciki.

Przez intensywność smaku i słoność, anchois używane są przede wszystkim jako dodatek lub przyprawa do potraw. Mogą być składnikiem farszów mięsnych i rybnych. Doskonale uzupełniają makarony, pizzę, sałatki, kanapki, dodając im pikantnego, charakterystycznego smaku. Łączy się je też z innymi rybami.

W duecie z makaronem

Spaghetti ugotuj al dente i odcedź. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i przez minutę podsmaż posiekany czosnek oraz konserwowane fileciki anchois. Po tym czasie dodaj pokruszony miąższ ze świeżego chleba i smaż wszystko przez 6 minut, aż chleb się zarumieni. Na końcu dodaj makaron i wymieszaj. Podawaj posypany świeżą natką pietruszki.

Reklama

W tarcie

Cebulę pokrój w piórka i przesmaż na odrobinie oliwy, aż się zrumieni. Gotowe ciasto rozłóż na blasze, przykryj warstwą cebuli i równomiernie rozłóż anchois. Posyp czarnymi oliwkami, lekko skrop oliwą, posól i popieprz. Piecz 20 minut w temperaturze 180 °C. l W przystawce Dojrzałe awokado wydrąż. Jajko ugotuj na twardo. Połącz miąższ awokado, jajko i 3 fileciki anchois, dodając 2 łyżeczki oleju, w którym były fileciki. Dopraw pieprzem, a potem wszystko zmiksuj. Powstałą masą wypełnij gotowe słone babeczki.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy