Przejdź na stronę główną Interia.pl

​Wegańskie curry z papają, orzechami nerkowca i miętą

Przepis Darii Ładochy.

Składniki

  • 2 szklanki papai pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 łyżka pasty curry (czerwonej)
  • 1 pomidor pokrojony w łódki
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w słupki
  • 1/2 żółtej papryki pokrojonej w słupki
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 garście liści świeżej mięty
  • 50 g podprażonych orzechów nerkowca
  • 1 szalotka pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 liście limonki kaffir

W rondelku rozgrzej olej i podsmaż szalotkę wraz z czosnkiem. Dodaj pastę curry i wymieszaj. Następnie dodaj paprykę oraz papaję. Całość zalej mlekiem kokosowym z dodatkiem liści limonki kaffir. Gotuj kilka minut, potem dodaj pomidora oraz cukier i sos sojowy. Na koniec dodaj orzechy i miętę. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu", w której 15 niezwykle popularnych i utalentowanych kucharzy, szefów kuchni oraz blogerów kulinarnych opowiada swoje pachnące historie o tym, jak zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół.

"Zioła na talerzu", autorzy: Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomek Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jurek Sobieniak, Tomek Woźniak. Wydawnictwo Edipresse. Premiera: 4 kwietnia 2018 r.

Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje