Reklama

Warzywna lazania z tofu

Bakłażan to wymarzone warzywo do faszerowania i zapiekania. Polecamy prosty przepis na bezmięsną lazanię z tofu i bakłażanem.

Składniki

  • 450 g tofu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 60 ml sosu sojowego
  • 50 g brązowego cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • po 2 łyżki suszonej bazylii i oregano
  • 1/2 łyżki mielonej czerwonej papryki
  • 3 puszki krojonych pomidorów
  • 12 płatów makaronu lasagne
  • 1 bakłażan
  • 120 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Tofu rozdrobnij widelcem. Warzywa obierz i drobno pokrój. W dużym rondlu rozgrzej olej. Włóż cebulę i marchew. Smaż ok. 15 minut na średnim ogniu. Dodaj tofu, sos sojowy, brązowy cukier, czosnek, seler naciowy i pomidory z zalewą. Dopraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Przykryj i gotuj 45 minut. Zdejmij pokrywkę. Gotuj jeszcze 30 minut, aż sos uzyska gęstą konsystencję. 

2. Makaron ugotuj al dente. Osącz. Płaty skrop lekko oliwą. Bakłażan pokrój w plastry. W naczyniu do zapiekania rozsmaruj nieco sosu. Kolejno układaj: płaty makaronu, sos, plastry bakłażana i sos, aż do wyczerpania składników - na wierzchu powinien być makaron. Posyp startą mozzarellą. Piecz ok. 45 minut w 190°C. 

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy