Reklama

Warzywa z patelni z ryżem

Składniki

  • 200 g ryżu, np. jaśminowego
  • 1 zielona i 1 czerwona duża papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 300 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 1/2 cytryny
  • 2 szklanki bulionu
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • szczypta kurkumy, mielonej słodkiej papryki w proszku
  • oraz pieprzu ziołowego
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Umyj dokładnie wszystkie warzywa, a następnie wlej na rozgrzaną patelnię oliwę. Podsmaż na niej obrany i posiekany czosnek. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, a także kawałki selera naciowego. Posyp warzywa słodką papryką, kurkumą i pieprzem.

Wysyp ryż na patelnię. Podsmaż go przez 2-3 minuty, często mieszając. Po chwili wlej połowę bulionu, dodaj fasolkę szparagową (może być zamrożona) i zmniejsz ogień. Dodaj dużą szczyptę soli i wszystko dokładnie wymieszaj. Duś potrawę pod przykryciem około 20 minut. W razie potrzeby podlewaj ją bulionem.

Reklama

Umyj i osusz natkę. Oberwij listki. Część poszatkuj, a resztę zostaw do dekoracji. Na kilka minut przed końcem duszenia dodaj wyjęte z zalewy i opłukane oliwki. 7. Gdy ryż i warzywa będą miękkie, dopraw do smaku odrobiną soku z cytryny. Danie podawaj gorące, udekorowane natką, cząstkami cytryny i posypane posiekaną natką.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy