Przejdź na stronę główną Interia.pl

Warzywa z jajkami

eśli chcesz szakszukę podać na śniadanie, sos możesz przygotować wieczorem, a rano podgrzać i dodać jajka.

Składniki

  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • 1/2 strąka papryki żółtej
  • ½ strąka papryki zielonej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 jajka
  • olej
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Cebulę pokrój w piórka. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w paski lub dużą kostkę. Fasolkę szparagową ugotuj w osolonym wrzątku. 2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszając smaż ok. 2 min. Dodaj pokrojoną paprykę, smaż na średnim ogniu ok. 5 min.

Następnie dodaj pomidory z puszki, słodką oraz ostrą mieloną paprykę, duś ok. 10 min, aż sos zgęstnieje. Wrzuć fasolkę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Zrób w sosie dwa wgłębienia i wbij w nie jajka. Duś pod przykryciem 4-5 minut aż białka się zetną a żółtka pozostaną jeszcze płynne.

Patelnię zdejmij z ognia i posyp danie posiekaną natką pietruszki. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Zobacz także:



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje