Reklama

Warzywa pod beszamelem

Idealny pomysł na obiadową zapiekankę - brokuł i kalafior po beszamelową pierzynką.

Składniki

  • duży kalafior
  • pół brokułu
  • średnia cebula
  • 100 g tartego żółtego sera
  • olej
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Kalafior oraz brokuł myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. 

2. Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na oleju. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, po czym dodajemy do cebuli i chwilę podsmażamy. Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia. 

3. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, by się pozbyć ewentualnych grudek. Zmniejszamy ogień i ciągle mieszając, powoli wlewamy mleko. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Gotowym beszamelem polewamy zawartość naczynia, posypujemy żółtym serem i pieczemy ok. 25 minut w 180°C. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy