Reklama

Warkocz z pesto

Nie przepadacie za słodkimi ciastami? Zatem wybierzcie te wytrawne. Można je zjeść nie tylko jako przekąskę, ale również na śniadanie, obiad czy kolację.

Składniki

  • 380 ml ciepłej wody
  • po 1/2 łyżki suszonych drożdży i cukru
  • 3 dag masła
  • 43 dag mąki chlebowej
  • sól
  • 1/2 szklanki pesto bazyliowego

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj 125 ml wody z drożdżami i cukrem. Odstaw na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodaj pozostałą wodę i połowę mąki, wymieszaj. Następnie wsyp pozostałą mąkę i sól, dodaj masło i zmiksuj. 

2. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, włóż ją do natłuszczonej miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. 

3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt (60 cm). Posmaruj go pesto, zostawiając 1,5 cm brzegu wzdłuż dłuższej strony. Następnie przetnij wzdłuż na 3 części. 

Reklama

4. Z pasów zapleć warkocz. Następnie zwiń w ślimak i przenieś do natłuszczonej tortownicy. Przykryj ściereczką i czekaj, aż wyrośnie. Piecz 10 minut w temperaturze 220°C, po tym czasie zmniejsz ją do 175°C i piecz 30 minut.

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy