Reklama

W sosie pomidorowym z kiełbasą i serem

Składniki na 4 porcje

  • 4 cykorie
  • pęczek cebuli dymki
  • 100 g kiełbasy suchej krakowskiej
  • puszka krojonych pomidorów
  • 100 g sera Gouda
  • 100 g białego twarogu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier, mieszanka ziół prowansalskich

1. Cykorie opłukujemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy głąb. Dymkę kroimy w plastry, a kiełbasę w małą kostkę. Ser Gouda ścieramy na tarce o dużych oczkach. Twaróg rozkruszamy i mieszamy ze startym zółtym serem.

2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i 2 minuty podsmażamy połówki cykorii, przekładamy na talerz i oprószamy solą. Na tym samym tłuszczu krótko podsmażamy pokrojoną kiełbasę i cebulę, dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy pieprzem, solą, szczyptą cukru i ziół prowansalskich, mieszamy. Dusimy około 5 minut na wolnym ogniu.

Reklama

3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy sos pomidorowy, na nim układamy połówki podsmażonej cykorii i całość posypujemy serem z twarogiem. Zapiekamy 10-15 minut w 200ºC. Gdyby góra za bardzo się spiekała, naczynie przykrywamy folią aluminiową. Danie podajemy na ciepło z bagietką czosnkową lub tostami z masłem i ziołami.

Zobacz również:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy