Reklama

W śmietanie po chłopsku

To danie obiadowe można też podać na kolację. Ziemniaki z patelni można zastąpić takimi w mundurkach, będzie dietetyczniej.


Składniki dla: 4

Składniki

  • 8 solonych filetów śledziowych
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka jogurtu
  • 4 łyżki wody mineralnej
  • 4 korniszony
  • 2 jabłka
  • 4 cebule
  • 80 dag gotowanych ziemniaków
  • 10 dag wędzonego boczku
  • sól, pieprz, cukier
  • koperek do dekoracji

1. Cebulę pokroić w cienkie pierścionki, a jabłka i korniszony w drobną kostkę. Warzywa zalać sosem ze zmieszanej śmietany, jogurtu, wody, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Śledzie opłukać, pokroić na niewielkie kawałki, dodać do warzyw, wymieszać, odstawić, by się smaki przegryzły.

2. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na rumiano. Ziemniaki pokroić w plastry, usmażyć. Śledziową sałatką podawać z ziemniakami, udekorować koperkiem.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy