Przejdź na stronę główną Interia.pl

Udany połów

Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

Smażone sardynki z ogórkiem i sałatą lodową

(na 4 porcje)

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: 1

8 oczyszczonych sardynek lub małych okoni morskich, 2 łyżki mielonej papryczki chili, 1 łyżka gruboziarnistej mąki (semoliny), 2 łyżki mielonej kolendry, 1/2 łyżki kurkumy, 1/2 łyżki mielonego czarnego pieprzu, 40 g oleju kokosowego, cząstki cytryny

Na sałatkę: 2 świeże ogórki pokrojone w kostkę, 1 zielony pomidor pokrojony na mniejsze kawałki, 1/2 główki sałaty lodowej pokrojonej w grubsze paski 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry, 2 cebulki dymki drobno posiekane, 1 łyżeczka ziaren kuminu, sok z 2 limonek, 1,5 łyżeczki oleju z pestek winogron

Wymieszaj chili z semoliną, kolendrą, kurkumą i pieprzem. Powstałą mieszanką natrzyj ryby i odstaw je na co najmniej pół godziny w chłodne miejsce. Do sałaty lodowej dodaj ogórki, kolendrę i dymkę. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i wsyp na nią ziarna kuminu. Praż je 20-30 minut, często mieszając, przesyp do moździerza i utrzyj na proszek. Połącz kumin z sokiem z limonek i olejem z pestek winogron. Sosem polej sałatkę. Rozgrzej olej kokosowy na patelni i smaż po 4 ryby jednocześnie 3-5 minut z każdej strony. Muszą mieć chrupiącą bursztynową skórkę. Podawaj gorące z sałatką z ogórków i cząstkami cytryny.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje