Reklama

Tzatziki - idealny dodatek do dań z grilla

Grillując różne potrawy, zastanawiamy się, jakie dodatki będą zdrowe dla naszego organizmu. Według dietetyk Alicji Kalińskiej tzatziki są dobrym i uniwersalnym wyborem.

Tzatziki stanowi doskonały dodatek zarówno do ciepłych, jak i zimnych dań z grilla. Jogurt, poza tym, że jest niezmiernie wartościowym produktem ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego białka, wapnia, żywych kultur bakterii probiotycznych czy witamin z grupy B, dodatkowo orzeźwia, co w upalne, letnie dni jest szczególną zaletą. Ogórki składają się z wody w ponad 96%, dlatego świetnie gaszą pragnienie latem. Nie posiadają jednak zbyt wielu wartości odżywczych. W niewielkich ilościach zawierają witaminy A, C, K, z grupy B oraz sole mineralne: potas, magnez, mangan, siarkę i fosfor. Najwięcej składników o dobroczynnym wpływie na nasze zdrowie znajduje się w skórce. W niej także zawarte są sterole roślinne, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Ogórki są bogatym źródłem związków o charakterze zasadowym, które korzystnie wpływają na odkwaszanie organizmu, a co za tym idzie, zapewniają optymalne pH krwi.

Reklama

Tzatziki (1 porcja)

Czas przygotowania: 15 minut

Poziom trudności: łatwe
Białko: 8,8g Tłuszcze: 3,3g Węglowodany: 20,2g Kaloryczność: 140kcal
GDA*- Białko: 18% Tłuszcze: 5% Węglowodany: 7% Kaloryczność: 7%

Składniki:

- 1 zielony ogórek (150g),

- 1 mały jogurt naturalny (150g),

- 1-2 ząbki czosnku (10g),

- sól, pieprz, sok z cytryny.

Ogórek obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub drobno pokroić. Dodać jogurt, przeciśnięty czosnek, sól i pierz, wszystko wymieszać.


Dodatkowe wskazówki dotyczące grillowania:

Unikaj dorzucania do paleniska gazet, kartonów, sztucznych podpałek - w czasie grillowania wydzielają się z nich niebezpieczne dla zdrowia substancje, które kumulują się w przygotowywanych potrawach.

Mięsa należy grillować na tackach aluminiowych lub folii aluminiowej. Grillowanie bezpośrednio na ruszcie powoduje, że tłuszcz skapuje na żarzące się węgle i pali się, wydzielając toksyczne substancje.

Unikaj gotowych mieszanek przypraw i sosów - zawierają wiele niepotrzebnych substancji (cukier, glutaminian sodu, konserwanty itp.)

Stosuj naturalne zioła i przyprawy, sosy przygotowywać np. na bazie pomidorów lub jogurtu.

Unikaj bułek przeznaczonych do grillowania, przygotowywania hamburgerów - jest w nich cała masa konserwantów i zero błonnika, który jest potrzebny dla organizmu. Zamiast nich warto sięgnąć po grahamki lub pełnoziarniste bułki, ale i z nimi nie należy przesadzać - co za dużo, to nie zdrowo.

Nie zapominaj o dodatku warzyw do grillowanych mięs.


Ogranicz lub wyeliminować spożycie alkoholu na rzecz wody.

Nie sięgaj po soki i inne słodkie napoje. Lepiej przygotować wodę mineralną z kostkami lodu, sokiem z cytryny lub limonki i miętą.

 Dania z grilla. Co wybierać, a czego unikać?


Trafny wybór - filety z piersi kurczaka lub indyka (bez skóry)

- ryby

- warzywa (np. cukinia, bakłażan, papryka itp.)

- szaszłyki z chudego mięsa i warzyw

Tego unikaj!

-  tłusta karkówka -  żeberka

-  kiełbasy, kaszanki

-  wszelkie wędliny, kiełbasy i mięsa oznaczone w    sklepie jako "grillowe", "na grilla", "ogniskowe" - są   one najczęściej nie najlepszej jakości

-  duże ilości pieczywa

 * % wskazanego dziennego spożycia (GDA) określonego dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal/dzień.

 Przepis przygotowała, na bazie metodologii setpoint, dietetyk Alicja Kalińska - autorka i konsultantka publikacji oraz programów telewizyjnych nt. diety i żywienia. Tylko w ciągu ostatnich lat jej zespół pomógł 20 tys. klientów stracić łącznie ponad 50 ton tkanki tłuszczowej.






Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama