Reklama

Tymiankowe jajka w koszulkach

Eleganckie śniadanie.

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 6

Składniki

  • 4 łyżki + 100 ml jasnego octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 gałązek tymianku
  • 4 małe szalotki
  • 200 g wędzonej szynki w plasterkach
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 6 jajek

1. Utrzeć 4 łyżki octu winnego z solą, pieprzem i miodem. Stale ucierając, wlewać po kilka kropli oleju. Ubić trzepaczką gęsty sos winegret. Tymianek opłukać, osuszyć, zostawić kilka gałązek do gotowania jajek, resztę posiekać. Szalotki obrać, pokroić w kosteczkę, wymieszać z winegretem i posiekanym tymiankiem. Szynkę i ogórka drobno pokroić, polać sosem, wymieszać.

2. Tatar przełożyć do okrągłych foremek (śr. 8 cm). Lekko ugnieść łyżką. Wstawić do lodówki. W garnku zagotować wodę z pozostałym octem winnym i solą. Dodać odłożony tymianek. Na wrzątek kolejno wbijać jajka. Gotować je po 5 minut, zbierając łyżką białko i formując kulę. Porcje ogórkowo-szynkowego tatara wybić z foremek na talerzyki. Na każdym położyć jajko w koszulce. Danie ewentualnie udekorować gałązką tymianku.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy