Przejdź na stronę główną Interia.pl

Trzy siostry

Trzy siostry w tym przepisie to fasola, kukurydza i dynia, które razem tworzą pyszne danie, idealne na wegański obiad.

Autorką przepisu jest Maria Marlowe, która za jego pomocą stara się przekonać rodzinę do dań wegańskich

Reklama

Czas przygotowania: 45 minut

Porcje: 6

Łyżka oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

3 dynie żołędziowe kub inne małe odmiany dyni

Szklanka posiekanej czerwonej cebuli

2-3 papryczki chili

 3 szklanki gotowanej czarnej fasoli

2 szklanki kukurydzy

2 szklanki pokrojonych różyczek brokułów

1,5 szklanki gotowanego dzikiego lub brązowego ryżu (opcjonalnie)

½ szklanki siekanej natki pietruszki

Łyżeczka papryki

Sól i pieprz

1.      Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. W małej miseczce połącz oliwę i 1/3 zgniecionego czosnku.

2.      Usuń ogonki z dyń, przekrój je na pół, wydrąż nasiona. Wnętrze nasmaruj oliwą z czosnkiem. Umieść w piekarniku, miąższem do góry i piecz przez 35 minut.

3.      W tym czasie przygotuj nadzienie: rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i chili, smaż 2 minuty. Dodaj pozostały czosnek, fasolę, kukurydzę, brokuły i ewentualnie ryż. Gotuj 3-5 minut. Dodaj natkę, paprykę, sól i pieprz, smaż jeszcze minutę.

4.      Wyjmij dynię z piekarnika. Nałóż nadzienie do połówek dyń. Podawaj natychmiast.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje