Reklama

Truskawkowa terrina

Takie desery zaspokoją chęć na słodycze nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Polecamy przepis na słodkie co nieco z truskawkami w roli głównej.

Składniki

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 80 g cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 70 ml zimnej wody
  • 400 g truskawek oraz kilka do dekoracji
  • 30 g białej czekolady
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

1. Truskawki umyj. 1/4 zmiksuj z połową jogurtu, resztę pokrój na plastry. Galaretkę rozpuść w 250 ml wody, pozostaw do ostygnięcia i zgęstnienia. 

2. Pozostały jogurt lekko podgrzej i zdejmij z palnika. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie podgrzej ją, mieszając, by się rozpuściła (nie doprowadzaj do wrzenia). Powoli dodaj ją do ciepłego jogurtu, wymieszaj, lekko przestudź. Następnie połącz z masą truskawkową. 

3. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do jogurtu z żelatyną dodaj kremówkę, w 3 turach, delikatnie mieszając szpatułką, by składniki się połączyły. 

Reklama

4. Formę keksówkę wyłóż pokrojonymi w plastry truskawkami. Zalej tężejącą galaretką, schłódź. Następnie wylej masę truskawkową. Pozostaw na kilka godzin w lodówce. Posyp startą czekoladą.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy