Reklama

Tradycyjny bigos

Przepis na tradycyjny, polski bigos.

Składniki

  • 250 g kiełbasy wiejskiej
  • 200 g boczku wędzonego
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 20 g suszonych namoczonych grzybów
  • woda z namaczania grzybów
  • 5 suszonych śliwek
  • 400 g kiszonej kapusty
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • jabłko
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz

Sposób  przygotowania:

Pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i kiełbasę smażymy do zarumienienia. Następnie dodajemy posiekaną kapustę kiszoną. Po 15 minutach dodajemy namoczone grzyby, wodę z namaczania grzybów, suszone śliwki, starte jabłko, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość dusimy kolejne 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Gotowy bigos podajemy z pieczywem. Smacznego!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy