Reklama

Tradycyjne roladki

Składniki na 6 porcji

  • 800 g wołowiny zrazowej
  • cebula
  • słoiczek marynowanej czerwonej papryki
  • 6 korniszonów
  • 4 łyżki musztardy
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • 700 ml bulionu wołowego
  • sól, pieprz, tymianek
  • olej
  • 2 łyżki mąki pszennej

1. Paprykę i korniszony osączamy z zalewy. Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na sześć plastrów i dosyć cienko rozbijamy. Każdy oprószamy pieprzem, solą i z jednej strony smarujemy cienko musztardą. Na środku układamy paprykę i korniszon, mięso zwijamy i spinamy wykałaczką, żeby roladki się nie rozpadły podczas duszenia.

2. Obraną cebulę kroimy w piórka. Roladki oprószamy mąką. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso z każdej strony na jasnozłoty kolor. Dodajemy cebulę, mieszamy i chwilę podsmażamy. Zalewamy bulionem, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 90 minut. Pół godziny przed końcem dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i dalej gotujemy. 

Reklama

3. Zrazy podajemy z kaszą jęczmienną, gryczaną lub pęczakiem, które polewamy sosem, oraz z zasmażanymi buraczkami.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy