Reklama

Tradycyjne flaki wołowe

Posyp natką pietruszki.

Składniki

  • 1 kg gotowych flaków wołowych mrożonych
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • 1/2 selera
  • 6-7 szklanek bulionu
  • olej
  • pieprz mielony
  • sól
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • majeranek

Przygotowanie:

Flaki rozmrażamy i dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 15 minut. Odcedzamy i ponownie płuczemy w zimnej wodzie.

Marchewki, cebulę, pietruszki, seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy 3-5 minut, mieszając. Patelnię zdejmujemy z ognia, zostawiamy do przestygnięcia i dodajemy paprykę słodką oraz ostrą, mieszamy.

Flaki zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, podmażone warzywa i doprawiamy pieprzem mielonym i solą. Gotujemy 15-20 minut. Flaki będą najlepsze następnego dnia, gdy wszystkie smaki zupy się przenikną. Gdy je zagotujemy, możemy jeszcze doprawić słodką i ostrą papryką, żeby były pikantne. Podajemy z pokrojoną bułką paryską lub chlebem.

Reklama

Zobacz także:




Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy