Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tradycyjna soljanka

Ta niezwykle pożywna rosyjska zupa wspaniale nadaje się na zimowe posiłki, ale także by zregenerować siły po intensywnym dniu.

Składniki

  • 150 g karkówki
  • 150 g wołowego rostbefu
  • 100 g wędzonki
  • 2 cebule
  • 2 duże dojrzałe pomidory
  • 3 duże kiszone ogórki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 cytryna
  • 1/3 kostki masła klarowanego
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania: 

Reklama

Pokrój mięso w wąskie paseczki. Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż je razem na oleju. Gdy się zarumienią, dodaj pokrojoną wędzonkę. Przełóż do garnka, zalej 2 litrami zimnej wody i gotuj przez około 20 minut. 

Na połowie masła podsmaż pokrojone, obrane ze skóry pomidory i posiekany czosnek. Dodaj koncentrat, ocet winny, sól i pieprz. Gotuj 15 minut. 

Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Przesmaż na pozostałym maśle i dodaj do zupy. 

Cytrynę pokrój w plastry i również podsmaż. Przełóż do zupy i zabiel ją śmietaną. 

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: solianka | zupa | gęsta zupa | rosyjska | mięso

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje