Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tortille z kurczakiem i sałatą

Składniki nadzienie

  • 2 duże filety z piersi kurczaka
  • 1 sałata masłowa
  • 600 g marchwi
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól

Składniki tortillę

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie:

Reklama

1. Umyj mięso, osusz, pokrój  w cienkie paski. Posól i popieprz.

2. Rozgrzej na patelni olej. 

3. Obsmaż mięso na złoto-brązowo. Połóż na talerzu wyłożonym  papierowym ręcznikiem.

4. Umyj i dokładnie osusz sałatę. Porwij ją na mniejsze kawałki.

5. Obierz marchew. Pokrój ją  w kostkę i podsmaż przez  3 minuty na patelni po kurczaku.

6. Umyj i osusz szczypiorek. Posiekaj drobno, zostawiając kilka łodyżek do dekoracji.

7. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dodaj do warzyw razem z  jogurtem. Wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i solą.

8. Wymieszaj mąkę ze szczyptą soli i zalej gorącą wodą. Dodaj olej.  Wymieszaj drewnianą łyżką  i zagnieć. Odstaw na 10 minut.

9. Uformuj z ciasta 5 kulek.  Rozwałkuj je jak najcieniej,  a potem usmaż na suchej patelni (ok. 20 sekund z każdej strony). 

10. Nałóż na każdą z tortilli farsz  i ciasno zwiń. Możesz do tego podać jogurt lub ulubiony dip.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje