Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tort z naleśników

Tort naleśnikowy możesz przełożyć wszystkim, co tylko masz pod ręką. Mogą to być powidła, krem orzechowy lub słodki twarożek.

Składniki - na naleśniki

  • 500 g mąki typu 450
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • olej roślinny do smażenia

Składniki - na nadzienie

  • 150 g twarogu
  • 0,5 szklanki ugotowanego budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • konfitura malinowa

Jak przygotować:

Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i cukier, wymieszaj. Wlej mleko, dodaj jajka, rozpuszczone masło i zmiksuj wszystko na gładką masę. Wlej wodę. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodaj jej więcej. Możesz to sprawdzić, zanurzając w cieście łyżkę. Wyciągnij ją i niech ścieknie nadmiar ciasta. Jeżeli ciasto nie spłynie w całości, a po przejechaniu palcem zatrzyma się na łyżce, jest okej. Odstaw ciasto przynajmniej na 20 minut.

Reklama

Możliwie jak najcieńsze naleśniki smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odłóż je na bok i przestudź.

Twaróg zmieszaj z budyniem waniliowym, cukrem i mlekiem (masa powinna być dość rzadka, aby dobrze się rozsmarowywała).

Układaj naleśniki jeden na drugim, smarując je na przemian kolejnymi warstwami twarożku i konfitury. Po złożeniu delikatnie owiń talerz z tortem folią spożywczą i włóż do lodówki przynajmniej na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.

Na godzinę przed podaniem wyciągnij tort, jako że najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.

Przepis pochodzi z książki Moniki Waleckiej "Opowiadania drewnianego stołu. 125 przepisów, jak sprawić przyjemność bliskim i sobie".


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje