Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tort z musem czekoladowym

Lekki tort o rozkosznie czekoladowym smaku.

Składniki:

Reklama

8 jaj

Szczypta soli

200 g cukru

90 g mąki

60 g skrobi

1 łyżeczka proszku do pieczenia

9 płatów białej żelatyny

300 g gorzkiej czekolady

3 łyżki koniaku

400 g śmietany 30 proc.

50 g morelowej konfitury

100 g mlecznej czekolady

50 g białej

3 opakowania rurek

14 białych minitrufli

3 jajka rozdzielić. Białka ubić z 3 łyżkami wody i solą. Stopniowo dosypywać 120 g cukru.

 Dodać żółtka. Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia, wmieszać do ciasta. Okrągłą formę (24 cm O) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć ciasto, piec w 175 st. C przez 35-40 minut. Ciasto uwolnić z formy, ostudzić.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli. Pozostałe jajka i cukier ubić, powoli dodawać roztopioną czekoladę i koniak. Żelatynę odcisnąć, roztopić, dodać do masy, odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić i gdy masa zacznie tężeć, wmieszać.

Ciasto przekroić w poprzek. Spód umieścić w pierścieniu, posmarować połową konfitury, nałożyć krem. Drugi blat ciasta również posmarować konfiturą i nałożyć na masę (konfiturą do masy).

 Tort odstawić w chłodne miejsce na noc. Uwolnić z pierścienia. Mleczną i białą czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli (osobno). Rurki zanurzać w czekoladzie i przyklejać do brzegów ciasta. Pozostałą czekoladą oraz minitruflami dekorować tort.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje