Reklama

Tort pomarańczowy

Prosty i efektowny.


Składniki

  • 250 g masła
  • jajko
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 pomarańcze
  • 100 g marmolady pomarańczowej

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem i jajem. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Z 1 pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok - dodać do ciasta. Pozostałe owoce pokroić w plastry. Okrągłą formę (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć plastry pomarańczy, wlać ciasto, wyrównać. Piec w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku 55-60 minut. Ciasto ostudzić, w tym czasie podgrzać marmoladę. Ciasto wybić z formy i posmarować marmoladą pomarańczową.

Reklama

Zobacz także:



Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy